#5 tips om te besparen op je vaste woonlasten in 2022

#5 tips om te besparen op je vaste woonlasten in 2022

Je komt er niet onderuit, vaste woonlasten. De woonlasten zijn alle financiële kosten die je maandelijks kwijt zal zijn aan je huis. Dit zijn naast het betalen van de hypotheek of huur, ook andere verplichte kosten zoals belastingen en verzekeringen. Door op de hoogte te zijn van je woonlasten, krijg je grip op je maandelijkse uitgaven. Maar hoe zorg je er nou voor dat je deze vaste woonlasten zo laag mogelijk houdt? In deze blog geven wij jou 5 tips hoe je kan besparen op je maandelijkse woonlasten.

Tip 1: bespaar op je waterverbruik

Het gebruik van een waterbespaarder in de kraan of een waterbesparende douchekop kan al een groot verschil maken. Dit zorgt er namelijk voor dat er minder water uit de kraan komt zonder dat dit effect heeft op de sterkte van de waterstraal. 

Het is daarnaast ook verstandig om regelmatig te controleren of je kranen lekken en of je wc door blijft lopen, ook dit verspilt onnodig water. In totaal kan je tot wel 50 euro per jaar op water besparen.

Tip 2: installeer HR++ glas

HR++ glas heeft een betere isolatiewaarde dan standaard dubbel glas. Door je standaard dubbelglas te laten vervangen voor HR++ glas, isoleer je je huis beter en bespaar je nog meer op je gasverbruik. Bovendien zorgt HR++ glas er ook voor dat er minder tocht in het huis aanwezig is en kan je zelfs in aanmerking komen voor subsidie.

Tip 3: je hypotheek oversluiten

De hypotheekrente is ontzettend laag. Dat is al een tijdje zo en het ziet er naar uit dat dit voorlopig nog wel even zo blijft. Dat is natuurlijk mooi als je een nieuwe hypotheek af gaat sluiten, maar ook met een bestaande hypotheek kun je besparen op vaste lasten door te profiteren van de lage rente. Door je hypotheek over te sluiten tegen een lagere rente bij een andere aanbieder.

Bedenk wel dat oversluiten nooit gratis is. Stap je over naar een andere hypotheekverstrekker, hou dan rekening met verschillende kosten: zoals taxatie-, bemiddelings- en notariskosten en waarschijnlijk ook advieskosten. Bij elkaar is dat al snel enkele duizenden euro’s. Daar komt vaak nog een boete voor vervroegd aflossen van je huidige bank bij. De belangrijkste vraag is dus bij het oversluiten van je hypotheek: zijn de besparingen door de lagere rente groter dan de kosten? Vaak is dat het geval, maar het is belangrijk om dit van tevoren goed uit te rekenen.

Tip 4: zuinig met je energieverbruik omgaan

De energierekening heeft vaak een groot aandeel in je maandelijkse woonlasten. Daar valt veel op te besparen. Verwarm bijvoorbeeld je woning efficiënter door de verwarming paar graadjes naar beneden te zetten, wees zuinig met de verlichting en kies voor elektrische apparaten (wasmachine, droger, koelkast, vriezer en etc.) met een A+++ energielabel. Begin snel met het toepassen van deze tips om te besparen op vaste lasten door minder energie te gaan verbruiken.

Tip 5: stap elk jaar over van energiecontract

Het lijkt een enorm gedoe om elk jaar van energieleverancier te wisselen, maar dit valt best mee. Het vereist alleen om een goede vergelijking te maken. Dit levert twee grote voordelen op: je krijgt steeds een welkomstkorting en je profiteert telkens van lagere tarieven van je nieuwe energieleverancier. Vaak is een energiecontract voor onbepaalde tijd: je kunt dan elk moment overstappen van energieleverancier. Heb je echter een contract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld een jaarcontract? Dan kun je pas overstappen als je energiecontract bijna afloopt, bekijk dan wel even van tevoren de opzegtermijn.

Bespaar op je woonlasten

Je kan niet onder je vaste woonlasten uitkomen, maar met bovenstaande tips kan je al aardig wat besparen op je vaste woonlasten. We hopen door middel van deze 5 goede tips dat je een beter beeld hebt gekregen over het besparen op je woonlasten en hiermee ook daadwerkelijk dat je een leuk bedrag kan besparen. 

admin