#3 beste tips om een huis te kopen in 2022

#3 beste tips om een huis te kopen in 2022

Weinig aanbod en veel vraag. Het is in 2022 moeilijker dan ooit om een huis te kopen. Zelfs zie je dat er al een huis verkocht is, voordat de woning überhaupt op de huizenmarkt is gekomen. Als je toch op tijd bent voor een woning en het mag komen bezichtigen. Dan ben je hoogstwaarschijnlijk één van de zoveelste met interesse en betekent dit al gauw dat je tegen elkaar gaat opbieden. Hoe kan het toch dat er zo’n woningtekort is en hoe maak jij als woningzoekende toch nog dat extra beetje kans? In deze blog geven wij je 3 tips hoe jij meer kans maakt om een woning te kopen in deze heftige woningmarkt.

Grootste oorzaak woningtekort in 2022

Het ‘huizen probleem’ is al jaren bekend, maar de laatste tijd zorgt het voor meer ophef en komt het telkens vaker voorbij in het nieuws. Zo hebben woningmarkt deskundigen onderzocht dat er momenteel meer dan 300.000 huizen tekort zijn in Nederland. Waar ligt toch de grootste oorzaak van het woningtekort?

Volgens Primos-prognoses werd in 2010 voorspeld dat er in 2040 zo’n 17,8 miljoen inwoners zouden zijn. Als we daar nu op terugkijken kunnen we stellen dat die prognoses er aardig naast zaten, want in februari 2022 werd volgens het CBS vastgesteld dat er ongeveer 17,6 miljoen inwoners waren. Daarnaast wordt het gemiddelde huishouden ook steeds lager, momenteel is dat nu 2,1 personen en dat zal in de loop van de jaren nog wel gaan dalen. Door de verkeerde prognoses die werden vastgesteld en het dalende gemiddelde huishouden, kan je concluderen wat de grootste oorzaak is van het woningtekort. De verwachtingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn dat het woningtekort waarschijnlijk tot 2024 zal blijven oplopen. Pas vanaf dan zal het langzaam gaan afnemen.

Wat is er financieel mogelijk?

Voordat je kan gaan kijken naar een woning is het belangrijk om te weten hoe je er financieel voorstaat. Hoeveel kan je gaan lenen, heb ik een vaste arbeidsovereenkomst of heb ik genoeg spaargeld? Deze zaken zijn erg van belang om in te zien hoe je er financieel voorstaat. Een goede tip is om in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur om te kijken wat er mogelijk is. Een adviseur heeft hier goed inzicht op en kan je de beste adviezen hierinmeegeven.

Vaak genoeg gaan kijken

Als je een lijstje hebt gemaakt met huizen die aansluiten bij jouw wensen, kan je bezichtigingen gaan inplannen. Bij de eerste bezichtiging zal je hoogstwaarschijnlijk veel dingen over het hoofd gaan zien en geeft het je geen compleet beeld van de woning. Plan daarom altijd een tweede en misschien zelfs een derde bezichtiging in. 

Bod uitbrengen

Als je een leuke woning hebt gezien, is het belangrijk dat je een bod uitbrengt met interessante voorwaarden voor de verkoper. Het kan slim zijn om tijdens je bezichtiging te vragen naar de reden van verkoop, zodat je weet waar je op in kunt spelen. Als de verkoper bijvoorbeeld een woning heeft gekocht, is het belangrijk dat de overdrachtsdatum op elkaar aansluit, zodat de verkoper geen extra kosten heeft of moet omzien naar een tijdelijke (huur)woning. 

Huis kopen in deze heftige markt

Zorg dat je altijd je hoofd koel houdt, al staat er een enorme druk op jou tijdens deze zoektocht. Neem eventueel iemand mee met een kritische blik. Dat kan een aankoopmakelaar zijn, maar ook een familielid of een vriend. Het zal ontzettend lastig worden om een huis te gaan kopen, maar hopelijk helpen deze tips jou om een woning te bemachtigen.

admin