Succesvol WOZ bezwaar maken met deze #3 argumenten

Succesvol WOZ bezwaar maken met deze #3 argumenten

Is zojuist je waarde van jouw huis berekent en ben je het niet eens met de WOZ-waarde die door de gemeente is vastgesteld? Dan heb je maximaal 6 weken om tegen de gemeente WOZ-waarde bezwaar te maken. Maar hoe maak je nou succesvol WOZ-bezwaar en met wat voor argumenten doe je dat? In deze blog vertellen wij jou hoe je met zo succesvolle argumenten, WOZ bezwaar tegen de gemeente kunt doen. 

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

Voordat je een bezwaar gaat maken voor de waarde van je huis, moet je goed weten hoe precies de WOZ-waarde wordt bepaald. Gemeenten bepalen de waarde van de WOZ-waarde door een taxatie. Hierbij gaat de gemeente uit van het bedrag dat de onroerende zaak zou moeten opbrengen op 1 januari van het vorige jaar. Een taxateur kijkt onder andere naar gegevens over de grond en het gebouw. Hij bezoekt 1 of een aantal vergelijkbare panden die rond de waardepeildatum zijn verkocht.

Het is niet nodig dat de taxateur elk pand bezoekt. Door vergelijking via een computermodel bepaalt de gemeente de waardering van de overige panden. De gemeente kijkt hierbij naar verschillen in bijvoorbeeld ligging en het aantal vierkante meters van het pand. De gemeente houdt geen rekening met bijvoorbeeld de hypotheek of erfpacht.

Meeste succesvolle argumenten bij een bezwaar

Er zijn veel succesvolle argumenten die gebruikt kunnen worden om succesvol bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde. Let er hierbij wel op dat elk huis uniek is en er per gebouw moet worden gekeken naar de juiste argumenten. Zo heeft de ene woning last van belemmerende omgevingsfactoren terwijl de andere woning juiste een slechte staat van onderhoud heeft. 

De drie meest succesvolle argumenten voor een bezwaar zijn als volgt:

  1. Achterstallig onderhoud: gebouwen waarbij sprake is van een matige tot slechte onderhoudstoestand, of zelfs achterstallig onderhoud, worden moeilijker verkocht. Een potentiële koper zal voor een woning met achterstallig onderhoud minder betalen. Hier dient rekening mee worden gehouden tijdens de taxatie;
  2. Belemmerende omgevingsfactoren: de WOZ-waarde is ook afhankelijk van omgevingsfactoren. Je kan een prachtig huis hebben, maar als je naast een mestfabriek woont of naast een vliegveld. Kan dit de verkoop van jouw huis zeer beïnvloeden, zo dus ook de WOZ-waarde;
  3. Asbest: asbest is schadelijk voor de gezondheid. De Rijksoverheid ziet dit echt als een groot probleem, want de Rijksoverheid voert vanaf 2024 een verbod op asbestdaken in. Particulieren en bedrijven mogen vanaf dan geen asbestdaken meer bezitten. Gezien de hoge kosten voor het verwijderen van asbest dient de gemeente hier rekening mee te houden in de hoogte van de WOZ waarde.

Uitslag bezwaar WOZ-waarde

De gemeente is verplicht om in hetzelfde kalenderjaar de uitslag van het bezwaar bekend te maken. Het kan dus wellicht even duren voordat je je teveel betaalde belastinggeld kan terugontvangen. Meestal gebeurt dit in de praktijk niet en krijg je snel je reactie terug van jouw gemeente.

admin