De #7 meest voorkomende verschillende hypotheekvormen

De #7 meest voorkomende verschillende hypotheekvormen

Als je een nieuwe hypotheek gaat afsluiten ga je een lening aan waarbij je je huis als onderpand gaat dienen. Als we het hebben over de verschillende hypotheekvormen, dan hebben we het er dus over hoe je een hypotheek gaat aflossen. Waarschijnlijk heb je van te voren al onderzoek gedaan en ben je erachter gekomen dat er ontzettend veel verschillende hypotheekvormen zijn met zijn eigen voor- en nadelen. Hoe kan je die hypotheekvorm eruit vissen die aan jouw eisen voldoen? 

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je gedurende looptijd een vast bedrag per maand. In het begin van de looptijd betaal je vooral veel rente en hoe verder je in de looptijd komt hoe meer je gaat aflossen. Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheek in zijn geheel afgelost. Een annuïteitenhypotheek heeft de volgende kenmerken:

 • de hypotheek heeft een vaste einddatum;
 • je lost periodiek je hypotheek af;
 • de bruto maandlasten zijn elke maand hetzelfde;
 • je hebt de zekerheid dat je de hypotheek aflost.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af en daarnaast betaal je rente. Het bruto bedrag daalt tijdens de looptijd, omdat er steeds minder hypotheek ‘open staat’ en je steeds minder rente hoeft te betalen. Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheek helemaal afgelost. Een lineaire hypotheek heeft de volgende kenmerken:

 • de hypotheek heeft een vaste einddatum;
 • je hebt de zekerheid dat je de hypotheek aflost;
 • het maandbedrag blijft gelijk gedurende de looptijd;
 • in het begin betaal je veel rente, aan het einde van de looptijd weinig.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je de hypotheek niet terug. Je betaalt alleen de hypotheekrente over het hypotheekbedrag. Je kunt wel vrijwillig aflossen, zodat je natuurlijk minder rente hoeft te betalen over de hypotheek. Los je niet vrijwillig af, dan blijft je hypotheekschuld even hoog. Op de einddatum los je in één keer de hele lening af, door middel van de opbrengst van het huis.

Andere hypotheekvormen

Er zijn nog tal andere hypotheekvormen die je kan afsluiten. Hieronder vind je een overzicht met een kleine toelichting over verschillende hypotheekvormen:

 • Spaarhypotheek: bij een spaarhypotheek spaar je het totale hypotheekbedrag bij elkaar. Aan het einde van de looptijd los je in één keer het hele bedrag af. Over het gespaarde geld ontvang je een vergoeding, deze is gelijk aan je hypotheekrente;
 • Levenshypotheek: een levenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij er tijdens de looptijd niets wordt afgelost. In plaats daarvan wordt er een levensverzekering afgesloten waarin je kapitaal opbouwt en waarmee je de hypotheek aan het eind van de looptijd afbetaalt;
 • Bank spaarhypotheek: bij een bank spaarhypotheek los je niet af, maar spaar je het totale bedrag bij elkaar. Het geld komt op een geblokkeerde spaarrekening te staan en daarover ontvang je rente. De rente is gelijk aan de hypotheekrente. Aan het einde van de looptijd wordt de hypotheekschuld in één keer afbetaalt met het geld dat op de rekening staat;
 • Beleggingshypotheek: bij een beleggingshypotheek bouw je het vermogen op om af te lossen via beleggingen. Er wordt voor jou geïnvesteerd in beleggingsfondsen via een aparte beleggingsrekening. Je belegt door middel van een éénmalige of periodieke inleg in beleggingsfondsen.

admin