Inzicht in je toekomst met een financiële planning adviseur

Inzicht in je toekomst met een financiële planning adviseur

Het gebruiken van een financiële planning adviseur is niet iets waar mensen vaak mee bezig zijn. Toch is het best wel belangrijk om een goed overzicht te hebben over jouw financiële situatie en na te denken over wat je wilt bereiken op financieel gebied. Met andere woorden, wat wil je nog bereiken in je leven. Wil je bijvoorbeeld nog zo graag die wereldreis maken? Of dat mooie vakantiehuisje aan de kust kopen? Met een financiële planning adviseur kun je zowel je huidige situatie als je wensen in de toekomst in kaart brengen. Maar wat is het nou precies en waarom zou je dit laten uitbesteden? In deze blog vertellen we jou alles over een financiële planning adviseur.

Wat is een financiële planning?

Een financiële planning is een totaalbeeld van iemands financiële situatie. De situatie op dit moment en voor in de toekomst. Dit is erg lastig om te bepalen, omdat er natuurlijk heel veel onzekerheden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de oorlog in Oekraïne die momenteel aan de gang is, dit heeft best wel een impact op het dagelijks leven. Maar een financieel planner probeert zo goed en zo reëel mogelijk beeld te geven van de inkomens- en vermogenspositie op korte en lange termijn. 

Wat staat er in een financieel plan?

In een financieel plan leg je eerst vast wat je huidige situatie is. Welke inkomsten en uitgaven je hebt en hoe jouw vermogenspositie eruit ziet. Hierbij wordt er gekeken naar sparen, beleggen, pensioen, belastingen, erven, verzekeringen, financieringen en et cetera. 

Vervolgens kijk je naar de toekomst wat jouw doelen en wensen zijn. Er kunnen veel verschillende belangrijke veranderingen plaatsvinden:

  • je wilt je onderneming verkopen;
  • je verwacht een erfenis;
  • je wilt vervroegd met pensioen;
  • je wilt je huis verkopen;
  • je wilt een nieuw huis kopen;
  • je maandelijkse lasten dalen;
  • je wilt gaan reizen
  • je wilt vermogen schenken aan je kinderen

In een financiële planning worden al deze zaken toegelicht en zo wordt duidelijk welke invloed dit heeft op jouw vermogen.

Als laatste wordt ingeschat wat en wanneer je moet doen om je doelen te bereiken. Wanneer is het bijvoorbeeld slim om je huis te verkopen? Of wanneer is het handig om te gaan beginnen met beleggen? Je kan nooit je leven precies van te voren inplannen, maar het kan wel een hoop rust geven. Door een overzichtelijk plan te maken op financieel gebied.

Financiële planning laten maken

Je kan natuurlijk zelf een financiële planning maken, maar vaak is het verstandiger om dit door een adviseur te laten doen. Een adviseur kan een financieel plan helemaal op jouw persoonlijke situatie maken. Dit kan voor particulieren, maar ook voor ondernemingen. Door gebruik te maken van een financiële planning adviseur, zal je inzicht krijgen, geeft het rust en zekerheid, zet het je aan tot actie en helpt het om jouw doelen te realiseren.

admin