De 5 populaire zakelijke leningen voor ondernemers in 2022

De 5 populaire zakelijke leningen voor ondernemers in 2022

Je wilt graag geld lenen voor jouw bedrijf om eindelijk die uitbreiding mogelijk te maken of om net wat extra voorraad in te slaan voor het hoogseizoen. Maar hoe gaat dat eigenlijk en hoe maak je het best kans op een lening? Waarschijnlijk heb je nog niet eerder geld geleend of ben je erachter gekomen dat het nog niet zo makkelijk is om bij de bank een krediet te krijgen. In deze blog geven wij jou tips en beschrijven we verschillende soorten zakelijke rekeningen. Waardoor jij eindelijk binnen jouw bedrijf dat ene mogelijk kan maken door middel van een zakelijke lening.

Voorbereiding

Als je bijvoorbeeld bezig bent met uitbreidingsplannen of je voorraad extra aan te vullen, kan een zakelijke lening je hierbij helpen om dat mogelijk te maken. Maar voordat je een lening gaat afsluiten moet je goed voorbereid zijn. Het is handig om:

  • te weten hoeveel geld je nodig hebt;
  • een ondernemingsplan te maken;
  • bedenken over hoeveel tijd je de lening wilt terugbetalen;
  • bedenken of je in staat bent om de lening terug te betalen.

Nu je goed voorbereid bent kan je gaan kijken naar welke lening bij jouw bedrijf past. Hieronder geven wij jou de meest voorkomende zakelijke leningen weer.

Lineaire en annuïtaire lening

De lineaire is de meest bekende lening, maar zakelijk gezien is de annuïtaire de meest populaire leenvorm. Deze heeft net als de lineaire een vast maandbedrag, een annuïteit. Maar bij de annuïtaire lening bestaat deze in het begin vooral uit rente en aan het einde van de looptijd vooral uit aflossing. Omdat je eerst alleen rente en daarna pas aflossing betaalt, houd je in de eerste instantie meer geld over als werkkapitaal.

Het bruto maandbedrag neemt bij een lineaire lening gelijk af. Bij een annuïtaire lening blijft deze echter altijd gelijk, zowel voor de lener als de financier. Je kunt de cashflow daardoor nauwkeurig plannen. Op de lange termijn is deze lening wel iets duurder. Maar als je eerst geld nodig hebt om een investering te doen die zichzelf terugverdient, hoeft dat geen probleem te zijn.

Achtergestelde lening

De achtergestelde lening is één van de meest gebruikte en meest flexibele lening, terwijl de naam anders doet vermoeden. Nu hoor ik je denken: ‘’waarom is deze dan zo populair?’’ De achtergestelde lening is zo populair omdat het ander vreemd vermogen niet in de weg zit. Dat is omdat de schuldeiser bij problemen pas bijna als laatste zijn geld kan terugeisen. Bijvoorbeeld bij een faillissement moet de geldschieter helemaal achter de andere crediteuren aansluiten.

Het risico voor de geldschieter is dus erg hoog, want bij problemen is de kans een stuk kleiner dat zij het geld terugkrijgen. Hierom hanteren zij wel een hoger rentepercentage om het daarmee wat te compenseren.

Onderhandse lening

Veel ondernemers willen geld lenen, maar dan niet van de bank. Zij benaderen familie of vrienden voor het lenen van geld. Ze sluiten een onderhandse lening. Ook het lenen van een grote groep investeerders (crowdfunding) is een onderhandse lening.

Het voordeel hiervan is dat je de voorwaarden grotendeels zelf mag bepalen. De tijd dat je moet terugbetalen is vaak langer dan een looptijd die door een bank is vastgesteld en de rente is meestal ook lager. Een nadeel hiervan is, is dat dit spanning kan brengen tussen je familie of vrienden, als het bijvoorbeeld wat minder gaat met je onderneming.

Mezzanine lening

De mezzanine lening is een hybride lening die tussen eigen en vreemd vermogen in zit. Daarnaast is het ook nog eens een achtergestelde lening. Dus als je onderneming failliet gaat, hoef je deze pas bijna op het einde terug te betalen. Aflossing van deze lening gebeurt pas op termijn, maar moet er wel een rentebedrag worden betaald.

De mezzanine lening is een lening met een hoog rentepercentage van tussen de 10 en 12%. Ondernemers krijgen daar wel wat voor terug. Zo hoeven ze maar aan weinig voorwaarden te voldoen om voor deze lening in aanmerking te komen. De mezzanine lening, die minder populair is dan de eerder genoemde leningen, kan aantrekkelijk zijn voor startups of voor ondernemingen waar het tijdelijk minder goed gaat. 

admin