#7 gouden tips bij het afsluiten van een hypotheek in 2022

#7 gouden tips bij het afsluiten van een hypotheek in 2022

Ben je opzoek naar een koophuis? Dan komt er ontzettend veel bij kijken, wellicht meer dan dat je van te voren had bedacht. Eén van de vele dingen die je moet gaan regelen is het afsluiten van een hypotheek. Waar de meeste mensen een hypotheek afsluiten met een looptijd van 30 jaar, ben jij op zoek naar de perfecte lening met de laagste hypotheeklasten. Maar hoe pak je dat aan en waar moet je nog meer opletten bij het afsluiten van een hypotheek? Met deze 7 gouden tips heb je de mogelijkheid om alles uit jouw toekomstige hypotheek te halen.

Tip 1: kijk verder dan alleen de hypotheekrente

Het is heel verleidelijk om een hypotheekverstrekker te kiezen die de laagste rente aanbiedt, maar kijk verder dan dat. Het is namelijk belangrijk om te kiezen voor hypotheekvoorwaarden die nu en in de toekomst bij je passen. Door voor een hypotheekverstrekker te kiezen die een lage rente hanteert, lijk je op korte termijn veel winst te behalen. Maar als hier ongunstige voorwaarden aan zitten, kan dit op de lange termijn je duur komen te staan. 

Tip 2: let op de verhuisregeling

Nu de hypotheekrente ontzettend laag staat, kiezen de meeste huizenkopers voor zekerheid en zetten zij de rente voor meestal 20 of 30 jaar vast. Maar wat als je binnen die jaren wilt gaan verhuizen? Dan heb je niets gehad aan die lange rentevast periode. Als je gaat verhuizen in die periode heb je zelfs onnodig betaald, omdat lange rentevaste periodes een hogere rente hebben. Een oplossing hiervoor is de verhuisregeling, hiermee mag je je huidige hypotheek met je lage rente meenemen naar je nieuwe woning. Hierdoor wordt de keus om een lange rentevaste periode af te nemen steeds interessanter.

Tip 3: weet jouw mogelijkheden

Is die ene prachtige woning veels te gek met jouw huidige budget? Soms is er toch een mogelijkheid om toch de financiering rond te krijgen. Zo maken mensen die hun eerste huis kopen onder voorwaarden kans op een starterslening en kunnen woningeigenaren bijvoorbeeld een overbruggingskrediet aanvragen. Hiermee kun je de overwaarde van je huidige woning lenen om je nieuwe woning te financieren.

Tip 4: financier de verbouwing

Het verhogen van de hypotheek kan op dit moment heel interessant zijn om eindelijk die droomkeuken te laten zetten of om eindelijk de slaapkamer te gaan verbouwen. Wanneer er ruimte is om jouw hypotheek te verhogen op basis van de huidige waarde van de woning, kan dit nu tegen goede rentecondities worden afgesloten. 

Tip 5: overlijdensrisicoverzekering

Wanneer je een hypotheek kiest waar een overlijdensrisicoverzekering inzit, kan het zijn dat de aanbieder je hiervoor een extra korting geeft. Je bespaart hierdoor op de hypotheekrente. 

Tip 6: je geld verstandig gebruiken

Heb je een goed gevulde spaarrekening? Het kan slim zijn om wat extra geld in je woning te stoppen. Je hypotheek is daardoor waarschijnlijk lager, wat ook lagere maandlasten met zich meebrengt. Eigen geld inbrengen is bij een bestaande woning bijna niet te vermijden, omdat je niet de volledige kostprijs mag lenen. Je mag nu namelijk 100% van de woningwaarde lenen, terwijl een huis kopen altijd meer kost. Denk aan bijkomende kosten, zoals bijvoorbeeld hypotheekadvies en de notaris.

Tip 7: hypotheekadviseur

Kom je er zelf niet uit of wil je graag wat meer zekerheid? Dan kan onafhankelijk advies van een hypotheekadviseur je goed helpen. Hierin kan je al wel zelf veel voorbereidend werk verrichten door middel van financiële vergelijkingssites, maar als je er niet uitkomt laat je dan goed adviseren wat de beste keuze is in jouw persoonlijke situatie.

admin